Παλμός είναι ο σταθερός χτύπος ενός μουσικού κομματιού που εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα χτυπήματα του παλμού κινούνται γρήγορα ή αργά ανάλογα με την ταχύτητα του μουσικού κομματιού.
Ο Παλμός..
- βιώνεται στην καθημερινή ζωή των παιδιών και εκφράζετε κατά τη διάρκεια της ακρόαση, ομιλίας και κίνησης.
- είναι η πρώτη και βασικότερη διδακτική έννοια στην μουσική.
- στηρίζει όλες τις μουσικές δεξιότητες.
Παραδείγματα:
- περπάτημα : σταθερό, με μικρά και μεγάλα πηδήματα, με ένα πόδι, κτλ
- τραγούδι
- χορός
Δραστηριότητες – Παιχνίδια:
1. Το Τόξο
Τα παιδιά είναι σε κύκλο και με την επικοινωνία μέσω των ματιών στέλνουν με τα χέρια τους τον παλμό σαν τόξο. Ο δάσκαλος αρχικά συμμετάσχει μαζί με τα παιδιά. Στην επανάληψη ο δάσκαλος παίζει ένα κρουστό όργανο για να δώσει τον σταθερό παλμό. Ο παλμός στηρίζεται με την συνοδεία κρουστού οργάνου. Κάθε φορά που ένα παιδί χάνει την εκτέλεση του παλμού βγαίνει από τον κύκλο και παίρνει ένα κρουστό όργανο και εκτελεί με το δάσκαλο τον παλμό.
2. Η μπάλα
Τα παιδιά είναι σε κύκλο στο πάτωμα ή σε καρέκλες. Ο δάσκαλος κρατάει σταθερά το παλμό με ένα κρουστό όργανο και με βάση του παλμού μια μικρή μπάλα ταξιδεύει από χέρι σε χέρι. Αν ένα παιδί χάσει το χτύπο του παλμού, τότε η μπάλα αλλάζει κατεύθυνση. Μια άλλα επιλογή είναι το κάθε παιδί που δεν ακολουθεί το παλμό να πάρει ένα μικρό κρουστό όργανο και να εκτελέσει μαζί με την εκπαιδευτικό.
3. Σχοινάκι
Το κλασσικό παιδικό παιχνίδι με σταθερά πηδήματα.
4. Τεχνική Dalcroze
Περπατώ στο παλμό και/ή χτυπώ παλαμάκια στο 1/2/3/4 (η μουσική ακρόαση πρέπει να έχει έντονο/δυνατό παλμό, όπως ένα εμβατήριο πχ. Bolero (Ravel), Καρναβάλι των ζώων «Λιοντάρι», “ March Of The Toy Soldiers( Tchaikovsky ).
Reblogged this on Τα παιδιά της φυσικής αγωγής and commented:
Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που συνδέεται με την φυσική αγωγή είναι η μουσική!! Μέσω του μαθήματος της φυσικής αγωγής τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κινούνται και να το ευχαριστούνται!! Πιο κάτω σας παρουσιάζονται μερικές τεχνικές οι οποίες συνδυάζουν τόσο το μάθημα της μουσικής όσο και της φυσικής αγωγής μέσω των κινήσεων των ίδιων των παιδιών. Αξίζει πολύ να διαβάσετε το άρθρο! Δοκιμάστε τις τεχνικές και θα δείτε πως το μάθημα θα γίνει ακόμη καλύτερο!!
LikeLike