Η μουσικη περα απο το μαθημα της μουσικης

Η μουσική πέρα από το μάθημα της διδασκαλίας της μουσικής και την εκμάθηση των διάφορων θεωρητικών όρων, των διάφορων μουσικών εννοιών και την εκμάθηση τραγουδιών μπορεί να φανεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό οποιασδήποτε τάξης σε όλα τα μαθήματα.

Τι εννοώ μ’ αυτό; Δείτε παρακάτω κάποιες δικές μου σκέψεις πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μουσικά όργανα, τραγούδια ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τη μουσική για να διευκολυνθείτε στη διαχείριση της τάξης σας.

1. Μουσική Ακρόαση πριν την έναρξη του μαθήματος

MTI4NTEwMTQ0MzQ5Nzk0Mjc0.jpg

Το μάθημα μπορεί να αρχίζει πάντα με την ακρόαση ενός μουσικού κοομματιού-τραγουδιού που μπορεί και να επιλέξουν τα ίδια τα παιδιά.  Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να τελειώσει η ακρόαση τα παιδιά θα πρέπει να ετοιμαστούν, να πάρουν τις θέσεις τους για να αρχίσει το μάθημα. Αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και ως ρουτίνα.

2. Μουσική ακρόαση για κλείσιμο του μαθήματος

469970628_xs

Με τον ίδιο τρόπο όπως και στην ιδέα 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια χαλαρή μουσική ακρόαση ώστε τα παιδιά να χαλαρώσουν και να συνεχίσουν τη μέρα τους και τα επόμενα μαθήματά τους πιο ήρεμα. Προσέξτε, όμως, η μουσική να είναι όσο πιο χαλαρή γίνεται για ευνόητους λόγους.

3. Χρήση μουσικών οργάνων για εκτέλεση εργασιών

dscn3348-1024x768

Με οποιοδήποτε μουσικό όργανο,κατά προτίμηση κρουστών, που δεν χρειάζεται κιόλας ιδιαίτερες γνώσεις μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να εκτελούν τα παιδιά διάφορες εντολές. Για παράδειγμα χτύπημα του ντεφιού για να συγυρίζουν τα παιχνίδια τους, χτύπημα τριγώνου για να σταματήσουν οτιδήποτε κάνουν κτλ.

4. Τραγούδι για επαναφορά της ησυχίας στη τάξη

pa300084

Αν δείτε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος να είναι ανήσυχα και να χάνουν την προσοχή τους τότε μπορείτε ενδιάμεσα να αρχίσετε ένα τραγούδι γνωστό γι’ αυτά και θα δείτε πως αμέσως θα σας ακολουθήσουν και θα ησυχάσουν χωρίς να το καταλάβετε.

Εσείς έχετε δοκιμάσει κάποια απ’ αυτά;; Πώς σας φάνηκε η εφαρμογή τους; Ήταν αποτελεσματική;;

Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει…δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε!!! 🙂

 

Advertisements

4 thoughts on “Η μουσικη περα απο το μαθημα της μουσικης”

 1. Poli endiaferon arthro!!! Ontos einai poli kales idees gia organosi tis taksis! Ego ime daskala k exo dokimasei kirios tis 2 protes idees! Einai apistefto to pos ta paidia magevontai me tin mousiki!!

  Liked by 1 person

  1. Χαίρομαι πολύ!! Ναι, όντως, είναι πολύ αποτελεσματικές γιατί τις έχω δοκιμάσει κι εγώ σε ποιο μικρά παιδιά κι αμέσως ησυχάζουν!! Η μουσική και τα τραγούδια είναι κάτι που ηρεμεί τα παιδιά και τα επαναφέρει από την ένταση που νιώθουν:)
   Σαν δασκάλα που είσαι, αν έκανες κάτι διαφορετικό για να ‘μαγέψεις’ τα παιδιά θα χαρώ πολύ ν’ ακούσω τις ιδέες σου οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες ειδικά σε ποιο μικρά παιδιά που έχουν τόοοση ενέργεια!! 😉

   Like

 2. Reblogged this on Τα παιδιά της φυσικής αγωγής and commented:
  Ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα είναι η μουσική!! Ένα σχετικό άρθρο με πολύ καλές συμβουλές ώστε να κάνετε ένα πολύ καλύτερο μάθημα μουσικής! Ακολουθήστε τις συμβουλές και δεν θα χάσετε, θα έχετε μια καλύτερη διαχείριση της τάξης! 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s