Εργασια 1

Τι σημαίνει για σας το Web 2.0;

Για μένα το web 2.0 σημαίνει μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία δίνει τη δυνατότητα των χρηστών να αλληλεπιδρούν, να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους online. Αναμφίβολα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους τους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξιδεικευμένες γνώσεις για το διαδίκτυο και τους υπολογιστές. Τέλος, σημαντικό είναι ότι προωθεί τη διαδραστικότητα, τη συνεισφορά και την κοινωνικοποίηση από τη δημιουργία και την επεξεργασία κάποιου δυναμικού περιεχομένου.

Με ποιον τρόπο τα εργαλεία του Παγκόσμιου Ιστού 2.0  αλλάζουν ή θα μπορούσαν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας;

Αδιαμφισβήτητα τα εργαλεία του παγκόσμιου ιστού έχουν αλλάξει τη καθημερινότητα μας κατά πολύ, διευκολύνοντάς την. Τα εργαλεία είναι σχεδιασμένα με κατάλληλο και εύκολο τρόπο ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ευκολία. Μέσα απ’ αυτά ο κάθε χρήστης μπορεί να συνεργαστεί, να επικοινωνήσει εξ αποστάσεως με άλλους χρήστες, να εκφράσει τη γνώμη του και τις απόψεις του αναταλλάσσοντας και ιδέες μεταξύ τους και να ενημερώνεται εγκαίρως αντλώντας πληροφορίες για οτιδήποτε θέλει για όλο τον κόσμο.  Ιστοσελίδες που θεωρεί σημαντικές έχει τη δυνατότητα να τις αποθηκεύσει ώστε να τις βρεί με ευκολία την επόμενη φορά που θα τις χρειαστεί.

Συμφωνείτε με την προσπάθεια των ΗΠΑ να περάσουν τα νομοσχέδια SOPA και PIPA τον Ιανουάριο του 2012; Τα δύο νομοσχέδια είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση της πειρατείας και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στο διαδίκτυο, ωστόσο αρκετά σημεία τους ήταν αμφιλεγόμενα και προβληματικά. Τελικά, λόγω των αντιδράσεων μεγάλων  διαδικτυακών μέσων (όπως είναι το Wikipedia και Blogger) τα νομοσχέδια δεν εγκρίθηκαν, ωστόσο η προσπάθεια που έχει γίνει για “έλεγχο” του διαδικτυακού χώρου είναι γεγονός.  Ποια είναι τα ψηφιακά μας δικαιώματα και υποχρεώσεις;

Διαφωνώ με την προσπάθεια των Η.Π.Α. να περάσουν τα νομοσχέδια SOPA και PIPA. Καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί η πειρατεία και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, όμως, σ΄αυτά τα νομοσχέδια υπήρχαν αρκετά σημεία που ήταν αμφιλεγόμενα και προβληματικά φέροντας τα πάνω-κάτω στο ίντερνετ προκαλώντας την καταστροφή του. Έτσι, κατά τη γνώμη μου καλύτερα που δεν εγκριθήκαν αφού αυτοί οι νόμοι επιτρέπουν την παράφορη λογοκρισία. Με την ψήφιση των νόμων αυτών το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αλλά και οι εταιρίες θα προχωρούσαν δικαστικά εναντίον των ιστοσελίδων. Οι εταιρίες θα αποκτούσαν τη δύναμη να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό που τους ανήκει και έτσι δεν θα είχαμε πρόσβαση σ΄αυτές.  Έτσι, λοιπόν, με την έγκριση των νομοσχεδίων αυτών ο παγκόσμιος ιστός 2.0 θα ήταν πολύ διαφορετικός, προς το χειρότερο, δυσκολεύοντας έτσι και τη καθημερινότητά των χρηστών του.

Παρ’ όλα αυτά ως χρήστες του παγκόσμιου ιστού έχουμε ψηφιακά δικαιώματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε. Έχουμε δικαίωμα στην ψηφιακή πρόσβαση, στην ιδιωτικότητα και στην προστασία προσωπικών δεδομένων, στη προστασία της προσωπικής δημιουργίας και ιδιοκτησίας και τέλος στην ελευθερία έκφρασης είτε προφορικά είτε σε έντυπη μορφή ή σε μορφή τέχνης ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επιλέξουμε.

Αναμφίβολα, κάθε χρήστης του παγκόσμιου ιστού δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.  Σημαντικό είναι να συμπεριφερόμαστε με σύνεση και υπευθυνότητα στον ψηφιακό κόσμο. Υποχρέωσή μας ως χρήστες του ίντερνετ είναι η πλοήγησή μας στο διαδίκτυο με τρόπο δεοντολογικά σωστό δηλαδή η τήρηση των άτυπων κανόνων (π.χ. σωστός τρόπος έκφρασης στα social media), η αναφορά οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και η λήψη νόμιμα διαδικτυακών υλικών, για παράδειγμα να υπάρχει γραπτή συναίνεση του δημιουργού τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s