Εργασια 2

Δημιουργία, Αποθήκευση και Διαμοιρασμός αρχείων και φακέλων στο διαδίκτυο;

Ώρα για δωρεάν λογισμικά και εφαρμογές: Dropbox και Google Docs!

Παρακολουθήστε τα πιο κάτω βίντεο και παρουσιάσεις που αφορούν τη δημιουργία, τον διαμοιρασμό και την αποθήκευση αρχείων.

http://www.slideshare.net/athper/google-docsgreek-4085064?ref=https://epa158spring13.wordpress.com/εργασίες/εργασία-2-dropbox-και-google-docs/

http://www.slideshare.net/CPappasOnline/online-google-docs?ref=https://epa158spring13.wordpress.com/εργασίες/εργασία-2-dropbox-και-google-docs/

http://www.slideshare.net/mxsar/dropbox-13085824?ref=https://epa158spring13.wordpress.com/εργασίες/εργασία-2-dropbox-και-google-docs/

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε στη σχολική τάξη;

Τo dropbox θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε στη σχολική τάξη ευκολύνοντας τη ζωή τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών. Μέσω αυτής της εφαρμογής ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει ένα φάκελο όπου θα διαμοιράζει τα αρχεία του και τα υλικά του για το μάθημα στους μαθητές του, έχοντας όλοι πρόσβαση σ’ αυτό και έτσι δεν μπορεί να χαθεί κάτι.  Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να έχει πρόσβαση στις εργασίες των συμμαθητών του αφού θα τις στέλνουν σ’ ένα κοινό φάκελο με σκοπό να διευκολύνεται η διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος αφού ο κάθε μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εργασίες των συμμαθητών του παίρνοντας ιδέες αλλά και εντοπίζοντας τυχόν λάθη βάζοντάς τους έτσι στη διαδικασία της αξιολόγηση. Παράλληλα, ο εκπαιδευτικός παρακολουθεί τη πορεία εργασίας των μαθητών του. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν ένα κοινό φάκελο και να διαμοιράζονται το υλικό τους παίρνοντας ιδέες ο ένας από τον άλλο χρησιμοποιώντας το στο μάθημά του.

Τα google docs θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε στη σχολική τάξη προωθώντας την ομαδική συνεργασία και δημιουργικότητα παροτρύνοντας τους μαθητές να καταγράφουν τη πρόοδο των εργασιών τους σ’ ένα κοινό έγγραφο. Χρησιμοποιώντας google docs αντί word, power point κ.τ.λ. οι μαθητές μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα και να συνεργάζονται άψογα βλέπωντας παράλληλα τις διορθώσεις που κάνει κάποιος άλλος αλλά και ποιος τις κάνει. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δουλεύει και να επεξεργάζεται ταυτόχρονα μια εργασία με τους μαθητές του παρέχοντας τους έτσι βοήθεια ή/και διευκρινίσεις όπου απαιτείται με σχόλια. Ο επαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει online test/quiz τα οποία μπορεί να διαμοιράσει στους μαθητές του αξιολογώντας τους. Με τα google docs ο εκπαιδευτικός είναι δυνατόν να παρακολουθεί τους βαθμούς και τις παρουσίες ή οποιοδήποτε άλλο δεδομένο μπορεί να σκεφτεί χρησιμοποιώντας ένα εύκολα προσβάσιμο και πάντα διαθέσιμο πίνακα. Επιπλέον, είναι δυνατή η δημιουργία ή επεξεργασία online παρουσιάσεων που αφορούν ένα μάθημα ή μια διδακτική ενότηα η μια εργασία κ.τ.λ.

Θα χρησιμοποιούσατε τα εργαλεία αυτά στην τάξη σας; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Αν όχι, γιατί;

Τα εργαλεία αυτά σαν μελλοντικός εκπαιδευτικός θα θέλω πολύ να τα χρησιμοποιώ στην τάξη μου γιατί είναι πολύ χρήσιμα κα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς.  Για ομαδικές τους εργασίες θα παρότρυνα τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν google docs γιατί μπορούν να συνεργαστούν διορθώνοντας ταυτόχρονα λάθη που εντοπίζουν αλλά και να τους βοηθάω παράλληλα όπου με χρειάζονται. Θα τους δημιουργούσα online test/quiz να λύσουν και στη συνέχεια θα τους ανέθετα το ρόλο του αξιολογητή, δηλαδή να διορθώσουν και να εντοπίσουν λάθη.

Μέσω του dropbox κάθε φορά θα τους ανέβαζα το υλικό για το μάθημα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα το είχαν στη διάθεσή τους όλοι οι μαθητές και έτσι δεν μπορούν να το χάσουν τόσο εύκολα όσο τις φωτοτυπίες. Θα ζητούσα να ανεβάζουν όλες τις εργασίες τους στο φάκελο που θα δημιουργήσουμε, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εργασίες των συμμαθητών τους.  Έτσι, μπορεί ο κάθε μαθητής βλέποντας εργασίες συμμαθητών του να αναστοχαστει και να μπει στη διαδικασία να σκεφτει και να διορθώσει τυχόν λάθη που έκανε ο ίδιος ή που εντόπισε σε άλλη εργασία. Επίσης, θα τους παρότρυνα να διαμοιράζονται τις σημειώσεις τους, τις εργασίες τους και γενικά ότι υλικό έχουν για το μάθημα, με σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους έχοντας ποικιλία απ’ αυτά.  Πιστεύω θα υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις.

Πώς διαφέρουν και ποιες ομοιότητες έχουν με τα εργαλεία Wikis και Blogs;

Ομοιότητες:

  • Σε όλα τα εργαλεία είναι εύκολη η πρόσβασή τους και η χρήση τους από τους χρήστες.
  • Δίνουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη επεξεργασία από διάφορους χρήστες.
  • Είναι ιστότοποι γι’ αυτό χρειάζεται απαραίτητα η σύνδεση στο διαδίκτυο για τη χρήση τους.

Διαφορές:

  • Με τα εργαλεία wiki και blog ο καθένας μπορεί να μας εντοπίσει μέσω των ετικετών (tags) που βάζουμε στο κείμενό μας ενώ στο dropbox δεν ισχύει αυτό, αφού πρέπει εγώ να του επιτρέψω για να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο μου.
  • Τα wikis είναι εργαλεία για δημιουργία και επεξεργασία των ιστοσελίδων τους ενώ τα dropbox και google docs είναι για αποθήκευση και διαμοιρασμό των αρχείων τους.
  • Τα blog είναι εργαλεία για δημιουργία σελίδων ενώ τα dropbox διαμοιράζομαι αρχεία με άλλους χρήστες.
  • Στο wiki πρέπει να γράψει ο ένας και μετά ο άλλος ενώ στο dropbox μπορούν να γράψουν ταυτόχρονα.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s