Μουσικες του Κοσμου: 3 λογοι που θα σας πεισουν να τις εκτιμησετε!!

Η μουσική του κόσμου είναι η παραδοσιακή μουσική των λαών και η μουσική που συνδυάζει παραδοσιακά όργανα και ακούσματα από διάφορους μουσικούς πολιτισμούς.

Μέσα από την μουσική αγωγή μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα ταξίδι με τις μουσικές του κόσμου που θα τις απολαύσετε και εσείς αλλά σίγουρα και τα παιδιά.

Τραγούδια και ρυθμοί από διάφορα μέρη της γης θα σας συντροφεύσουν και θα δώσουν το έναυσμα για φωνητικές και ρυθμικές ανακαλύψεις όπως παιχνίδια, κινητικές δραστηριότητες, ρυθμούς με το σώμα και με άλλα αντικείμενα και άλλες πολλές εμπειρίες που θα βιώσετε τραγουδώντας σε διάφορες γλώσσες.

Παρακάτω σας δίνω 3 λόγους που είμαι σίγουρη ότι θα σας πείσουν να εντάξετε στα μαθήματά σας τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου:

  1. Τα παιδιά γνωρίζουν νέους πολιτισμούς

Ακούγοντας και τραγουδώντας διάφορα τραγούδια από ξένες χώρες τα παιδιά εξοικιώνονται με τη μουσική άλλων πολιτισμών προσπαθώντας έτσι να τις κατανοήσουν. Μπορεί να μην κατανοούν τα λόγια αλλά κάθε τραγούδι, διαφορετικής χώρας, έχει το δικό του μοναδικό ρυθμό, τη δική του ξεχωριστή μελωδία αλλά και το δικό του νόημα όπου αυτό κάνει τα παιδιά να το ευχαριστιούνται και να το χαίρονται. Καλό θα ήταν, όμως, να επεξηγούνται κάποιες λέξεις στα παιδιά, όπου είναι εφικτό, έτσι ώστε να κατανοήσουν και να αποκτήσει νόημα γι΄αυτά.

2. Στη τάξη μας έχουμε μαθητές από διάφορες χώρες

Πλέον, τα σχολεία φιλοξενούν παιδιά από διαφορετικές χώρες και έτσι γίνεται ένα σχολείο πολυπολιτισμικό.  Θα ήταν λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία να συμπεριλάβουμε στα μαθήματά μας τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με στοιχεία από τις κουλτούρες των άλλωνν παιδιών. Έτσι, θα επέλθει ο σεβασμός, η συναδέλφωση, η ενότητα, η ειρήνη, η αγάπη μεταξύ των παιδιών ανεξερέτως φυλής. Θα μεταδωθεί ένα μήνυμα πως υπάρχει δικαίωμα στη διαφορά.Το κάθε παιδί θα αγαπήσει με έμμεσο τρόπο τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας μέσω των τραγουδιών της.

3. Είναι διασκεδαστικά

Τα τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου στα αυτιά μας έχουν ένα διαφορετικό άκουσμα. Αναμφίβολα, λοιπόν, τα παιδιά θα το διασκεδάσουν πολύ αφού θα χορέψουν στους διάφορους ρυθμούς του κάθε τραγουδιού και θα βρουν κινήσεις να αναπαραστήσουν τα τραγούδια. Χρησιμοποιώντας διάφορα μουσικά όργανα και από τις χώρες που προέρχονται τα τραγούδια, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον αλλά και πολύ πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες ιδέες από τραγούδια διάφορων χωρών:

α) Α ΡΑΜ ΣΑΜ ΣΑΜ (Παιχνιδοτράγουδο από το Μαρόκο)

Στα Μαροκινά “Αράφι” σημαίνει “Είμαστε εδώ”

β) Zum Gali Gali (Παιχνιδοτράγουδο από το Ισραήλ)

γ) O e lele (Παιχνιδοτράγουδο από την Αφρική)

Τι λέτε; Σας έπεισα ή ακόμη; 🙂 Θα χαρώ πολύ ν’ ακούσω και τις δικές σας απόψεις!!

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας και τα δικά σας τραγούδια από τις διάφορες χώρες του κόσμου…έτσι για να μεγαλώσουμε και εμείς τη λίστα μας :p  

6 thoughts on “Μουσικες του Κοσμου: 3 λογοι που θα σας πεισουν να τις εκτιμησετε!!”

  1. Πολύ καλές ιδέες για μάθημα μουσικής! Σίγουρα θα προκύψουν και στην τάξη μας παιδιά από διαφορετικές χώρες έτσι και εμείς καλό θα ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να μάθουν για την μουσική από διάφορα μέρη του κόσμου!! Εγώ με την σειρά μου σας προτείνω το παιχνιδοτράγουδο από την Αφρική “Funga Alafia”. https://www.youtube.com/watch?v=Byb29qtEXog

    Like

    1. Ελπίζω να βοήθησα αρκετά!! Ναι υπάρχουν και άλλα πολλά τραγούδια, το καθένα από διαφορετική χώρα!!
      Όσο για το τραγούδι “funga alafia” που πρότεινες είναι πολύ ωραίο και μ’ ένα μικρό χορευτικό σίγουρα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα το λατρέψουν!! 🙂

      Like

  2. Bravo!! Oreo arthro!! Emeis oi ekpedeftikoi sinithos fovomaste na dokimasoume kati diaforetiko me ta paidia mas k pame sta “sigoura”.. emena me epises pantos!! Mou aresan k ta 3 tragoudia p protines!! Mporeis an ksereis ki alla na m ta protineis? Euxaristoo k pali bravo!!

    Liked by 1 person

    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι δυσκολευόμαστε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο και ειδικά κάτι ξένο που μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μην το κατανοήσουν. Όμως, θα είναι καλό να εντάξουμε τη γλώσσα και άλλων παιδιών που έχουμε στη τάξη μας όσο δυσκολο κι αν είναι!! Με τον τρόπο μας και μ’ αυτά τα τραγούδια σίγουρα θα βοηθήσουν στην ένταξη όλων των παιδιών ανεξαιρέτως!!
      Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα τραγούδια διάφορων χωρών όπως το “Sorida”-Zimbabwe και το “Funga Alafia”-Αφρική. Επίσης, μπορείτε και θα ήταν μια καλή ιδέα να εντάξετε και τραγούδια από κινούμενα σχέδια που παρακολουθούν τα παιδιά όπως το “I love you” από τον Barney.

      Like

    2. Παναγιώτα θυμήθηκα ακόμα ένα πολύ ωραίο τραγούδι και είμαι σίγουρη πως θα σ’ αρέσει πολύ και θα θέλεις να το διδάξεις στο σχολείο. Θ’ αρέσει και πολύ στα παιδιά!!
      Che che Cooley!! Τέλειοο πραγματικά 🙂

      Like

Leave a comment